Halkalı İmame Nasıl Yapılır
Kainattaki her şeyin Allah'ı tespih ettiğini ifade eden tespih yapımında 5 ayrı kıtadan gelen malzemeler kullanılarak imalatı yapılır. Tespih yapımında kullanılan malzemenin tornaya girebilecek özellikte olması gereklidir. Değerli ve yarı değerli taşlardan, hayvansal maddeler, deniz ve fosil kökenli maddeler, ağaç, bitki ve sentetik maddelerden yapılan
yapımında kullanılan malzemenin özelliğine ve yapım aşamasında her ayrıntıya dikkat edilerek kusursuz bir şekilde yapılmaktadır. Zümrüt, elmas, yakut, firuze, necef, kristal, şahmaksut, lapislazuli, akik ve yıldız taşı gibi değerli ve yarı değerli maddeler kullanılır. Değerli taşların yanı sıra çok çeşitli hayvansal maddeler kullanılarak da yapılabilen tesbihler de oldukça dikkat çekicidir. Özellikle fil dişi, mamut dişi, balina dişi, su aygırı dişi, mors dişi, deniz kaplumbağası kabuğu, gergedan ve buffalo boynuzu, gazel, geyik ve yaban keçisi boynuzu ve amberden yapılmaktadır. Tespih sanatkarlarının özellikle önem gösterdikleri imame bölümü tanelerin dizli olduğu ipin birleştiği noktadaki detaydır. Herkes tarafından beğenilerek özellikle tercih edilen halkalı imame ince bir işçilik gerektirir. Tespih yapan kişilerin sanatını sergiledikleri en gösterişli parçası olan imame tane uzunluğundan 4-6 kat daha uzun bir şekilde tasarlanır. İmamenin boğum kısımlarında özel bir emek gerektiren halkalar yapılır. Halkalı imameden yapılan kehribar tesbih oldukça şık duruşu ve zarif görüntüsüyle dikkat çekicidir.
Tesbih Hangi Parçalardan Oluşur
Tesbihi oluşturan ana parçalardan biri habbe adı verilen tanelerdir. Yapımı özel bir işçilik gerektiren bu taneler 4-11 mm çapında yapılmaktadır. 'Zenne- Kadın Tesbihi' adı verilen bu küçük taneli olan kehribar tesbih farklı estetik biçimde oymalar, fantezi biçimler ve değişik formlarda da tasarlanmaktadır. Genel olarak yuvarlak, küre, şalgami, beyzi ve silindirik şekillerde yapılmaktadır. Daha büyük boncuklardan oluşanlar ise koleksiyon yapımı için kullanılır. 99 taneli tesbihlerde 33. ve 66. taneden sonra konulan müezzin adı verilen nişane dışarı doğru sarkan ve yassı mercimeğe benzeyen boncuktur. Pul ve durak olarak da adlandırılan bu bölümün dışında imame, düğümlük, hatime, sikke ve püskülden oluşan bölümlerde yer almaktadır.
www.tesbihsergisi.com